søndag 11. oktober 2009

Ganske ghanesisk!

Her i Ghana er det visse ting man ser og opplever som dere der hjemme kanskje ikke helt klarer aa forstaa:
Tiden: Hakuna Matata, er det noe som heter!! Det er ihvertfall den filosofien de fleste afrikanere lever etter! Ingenting er noe problem! Her nede er det ingen som bryr seg om tiden. Heller ingen som respektere ett tidspunkt. Har du en avtale som sier at du skal moete paa f.eks Syto sitt hovedkontor kl.09, dukker ikke vedkommende opp foer i 10.30 tiden.... Saa sitter du der da, aner ikke naar eller om vedkommende kommer i det hele tatt. For meg som er (ganske) punktlig av meg, er dette stressende.
Trafikken: I Ghana er 80 % av alle biler enten taxier eller saakalte trotroer. 50 % av disse igjen hadde ikke gaatt igjennom en norsk Eu kontroll. Faa av dem har bilbelter, nakkestoetter, speedometeret funker sjeldent ( det er kanskje likegreit, for de kjoerer som oftest saa fort at du helst ikke vil vite). Saa naar man skal fra et sted til et annet, saa tar vi en rask sjekk av bilen! Hvor bulkete er den? Finnes det bilbelter? Har fyren nok bensin, eller er det du som maa betale om bilen stopper? Krysse veien er helt paa egen risiko. Her finnes sjeldent overgangsfelt og med en fart paa godt og vel 100km/t maa man loepe fort mellom bilene for aa krysse veien.
Hoeyre/venstre haand: Det er veldig viktig og alltid hilse med hoeyre haand, samme med spising. Ghaneserne bruker ikke bestikk og spiser KUN med hoeyre haand. Venstre haand er skitten og brukes til aa toerke seg med, men ogsaa stelling av doede. Saa om du spiser eller hilser med venstre haand, er dette veldig uhoefflig.
Obruni/ obibini:(hvit person/ svart person): Obruni er et ord jeg sikkert hoerer 100 ganger om dagen og betyr altsaa hvit person. Hey obruni, where are you going? Det er vel ikke akkurat et spoersmaal en ville stilt en villt fremmed svart person hjemme i Norge. Ganske frekt egentlig! Men saann er det her nede. Foeler meg nesten litt trakasert noen ganger bare fordi jeg er hvit. Selgere som proever konstant aa lure deg trillrundt! Liker det ikke! Har tilogmed slaatt til en fyr for han var for naergaaende og ga seg ikke naar jeg ba han stoppe.. Som hvit jente faar en litt for mye oppmerksomhet til tider. Om man pent bare proever og overse hele greiene, faar du hoere: Hey, It is nice to be nice you know!!
Skriveleifer: Det er ikke noe aa legge sjul paa at den afrikanske engelsken ikke alltid er like god. Her kommer noen morsomme eksempler:
1) Ketc Up
2) Sand Wich
3) Nite Club
Maten: I Ghana spiser de noe som heter Plantain og Yam. Plantain ser ut som en banan og smaker som en blanding av banan og potet. Er i samme familie, men er likevel noe annet enn banan. Denne serveres enten kokt eller fritert.Dette lager de ogsaa chips av. Yam derimot ser ut som en gedigen potet. Smaker som en potet, men mye toerrere. Poteter dyrkes lite her nede, og er ogsaa derfor dyrere og vanskeligere aa faa tak i. Saa er litt morsomt aa faa smake ting som vi ikke en gang har hjemme i Norge.
Obama - The Hero: Som dere kanskje har faat med dere, var president Barack Obama paa besoek i Ghana i sommer. Var ikke mange timene, men det ghanesiske folk har virkelig faatt det med seg. Over alt finner du store reklameskilter, billboards, malerier, t-skjorter, kjeks og klokker m.m. Skulle nesten tro han var Gud selv som skal redde Afrika og Ghana.
Mangel paa privatliv: Her er ingen som skjuler noe som helst. Maa man paa do saa maa man paa do. Og da er groeften en fin plass. Overalt langs veien er det groefter hvor det dumpes kloakk, skittent vaskevann, soeppel osv. Disse smaa stinkende "elvene" blir ogsaa brukt som offentlig toalett, enten det er den ene eller andre veien. Ikke veldig appetittelig!
MYE LYD: Ghana er et veldig braakete land. Og takk Gud for at jeg husket oerepropper. Ikke bare trafikken er braakete, men musikk og Tv staar alltid paa full guffe. Og som regel er det noen som synger med og. Klokken fem om morgenen vaakner jeg til moskeen som kaller inn til messe. Klokka syv begynner morgen gudstjenesten med sang og trommer. Saa det er ikke noedvendig med noen vekkerklokke. Og aa sove lenge en soendag morgen er rett og slett umulig.
Oppdragelse: Jeg liker aa tro at Afrika henger 50 aar etter Norge i hvordan man skal oppdra et barn og hvordan barn skal behandles. Det er tydeligvis fullstendig lov til aa slaa barn, ikke bare med hendene, men ogsaa gjenstander som linjaler, stokker osv. Om ikke barna gjoer som de faar beskjed om, eller er rampete, faar de seg et slag enten i hodet eller over hendene. Dette er ikke lett for meg aa staa aa se paa! Huff det er vondt aa si, men dette blir jeg sikkert vant med! Saa det jeg bidrar med er kjaerlighet og omsorg! Det kan jeg gi masse av!! Ikke sant??
Saa her var en liten oppdatering paa kulturforskjellene mellom Norge og Ghana! Haaper dere likte det! Dere hoerer snart fra meg igjen!!
Klemmer til alle

1 kommentar:

  1. Kjære Silje! Her var det meningen å legge inn en hilsen i går, men den er jo ikke her nå ... det er så gøy å lese dine rapporter og se hvordan du har det langt der syd. Her har det vært kjekt med bursdag, og jeg sender også mange takkehilsener for presangen fra dere! Hilsen onkel A.

    SvarSlett