mandag 28. september 2009

Tre uker allerede forbi!!

I helgen har vi vaert 8 nordmenn paa tur til Cape Coast og Kakum Nasjonalpark. Hanne og Vibeke fra Bodo, Helene og Inger Marie fra Stavanger, Hilde fra Halden og Caroline fra Skien og meg da. Vi er alle plassert i ulike deler av Ghana og i helgen traff vi hverandre i Cape Coast. En liten kystby 2 timer vest for Accra. Jeg reiste fra Accra sammen med Helene og Inger paa formiddagen fredag i ett voldsomt regnvaer. Ble ganske saa vaat rett foer en 2 timers busstur.. Ikkje veldig ideelt!! I Cape Coast bodde vi foerste natten i et billig gjestehus (40kr natten). Ettermiddagen ble tilbrakt paa en restaurant paa stranden med god mat og oel. Loerdag morgen vaaknet jeg til et voldsomt braak kl 05.30. Jeg satte meg opp i sengen aa saa ut vinduet. Det var en begravelse som passerte. I Ghana saa feirer man en begravelse. Alle kler seg i roedt og svart og feirer avdoedes liv med sang og dans. Saa kisten ble trillet paa hjul helt forran og venner og familie kom etter i full feststemning. I tillegg har alle et bilde av avdoede festet paa bryste.... SPESIELT!!! Etter litt forfjamsing og undring over hele begravelsen var det tid for frokost. Paa formiddagen dro vi til Cape Coast Castle. Dette er fra gammelt av et oppbevaring/ salgssted av slaver. Under festningen er det store grotter og tunneler hvor tusenvis av slaver ble holdt fanget. Forholdene var ikke spesielt gode og familiene ble splittet far og mor/barn. Fra Ghana ble det solgt rundt 650.000 slaver. Saa dette var en veldig spennende opplevelse. Videre etter slottet dro vi opp til Kakum nasjonalpark som ligger en time utenfor Cape Coast. Dette er en en nasjonalpark med taubruer 40 meter over bakken. Ideen og gjennomfoerelsen er av to kanadiere, men finansieringen er av amerikanerne. Turen er 350 meter lang og er fordelt paa 7 bruer. Midt i parken er det en camp omraadet. Her leide vi "telt" for loerdagsnatten. En bambus paviljong med myggnetting. 8 jenter fant fort ut at dette var jo ren galskap aa ligge midt ute i regnskogen uten noen form for beskyttelse annet enn myggnetting? Men bare det ble sent nok (22 tiden) var vi alle saa troette og utslitte at vi sovnet likevel. Selve turen i bruene hadde vi soendag morgen kl 06.00. I og med at vi bodde i parken fikk vi guidet tur foer parken egentlig aapnet. Saa vi hadde bruene helt for oss selv.. Etter turen i parken bar det tilbake til Cape Coast og litt strand og middag foer vi returnerte til vaare resoektive plasser!! Takker alle de andre jentene for en kjempe fin tur!!

tirsdag 22. september 2009

Hei igjen


Det har gaatt litt tid siden siste oppdatering naa... Tiden flyr her nede og det er masse som skjer. Har allerede jobbet i en uke. Litt i barnehagen, men mest i baby avdelingen. Her er barna fra 0 til 2 aar. Saa det gaar i bleieskift, vasking, mating, raping og potting... Hehe, saa naa faar jeg proevd meg skikkelig.... AAhhhh de e jo saa skjoenne!!! Slapp av John Fredrik og morfar, jeg skal ikke ta noen av barna med meg hjem =) Merker at det barna trenger mest er kjaerlighet og omsorg. Det faar de ikke fra de voksne som jobber der. Merker at den ghanesiske maaten aa oppdra barn paa, er ganske annerledes enn den hjemme... De er hardhendt og behandler ikke barna saa bra.. Saa det er her jeg kommer inn i bilde... Bare gi masse av min kjarlighet og omsorg til dem som trenger det.... hehe!!! Plutselig i dag kom det inn et nytt barn i babyavd. Det kom rett fra kuvoesen paa sykehuset, foedt 2 mnd for tidlig..... Noe saa smaatt og skjoert... Det var virkelig et dukkebarn... Haaper virkelig det klarer seg... Maa ta ekstra godt vare paa det...
Ellers har jeg faatt meg en romkamerat, en jente fra Nederland paa 24, som ogsaa skal bo hos Mama Mina i 3 mnd og jobbe paa samme barnehjem som meg. Saa det blir greit aa faa foelge til og fra jobb... Blir koselig aa blir bedre kjent med henne.

I helgen var jeg og noen av de andre norske frivillige paa tur til Ada Foah som er et fint strand omraade oest for Accra... En 2 timers tro tro tur.. Veldig deilig aa slappe av litt. Helt til jeg skulle spise middag.... Da fikk jeg i meg noe jeg ikke taalte og ble syk... For sikkerhetskyld kontaktet jeg lege. Men legen var et stykke unna hotellet, saa maatte komme meg dit paa et vis.. Hotellet skaffet transport = moped!!! I hu og hast paa moped til naermeste klinikk, var i det oeyeblikk mer redd for mopedturen, enn allergien.... Men midt ute i bushen, fant vi en klinikk, med en kjempehyggelig, eldre, kvinnlig lege. Veldig betryggende, flink!!! Saa alt gikk jo kjempe fint med meg, trengte bare litt overvaakning.. Greit aa vaere paa den sikre siden...Veldig betryggende for min del aa vite at det er et godt helsevesen i Ghana, selv langt ute i bushen!! Og ikke minst for mammas del=)
I gaar var det en litt spesiell dag for ghanesere. I tillegg til at Ramadan var ferdig, feiret vi i gaar 100 aars dag til Ghanas foerste president, Kwame Nkrumah. Ghana ble uavhengig 6 mars 1957(tidligere britisk), og Nkrumah gjorde mye for aa bygge opp Ghana som selvstenig stat. Saa han ble hyllet skikkelig i gaar. Jeg voknet tidlig i gaar til orgelmusikk og griseslakt !!! = Skikkelig afrikansk fest!!! Hehe, morsomt aa ta del i en slik feiring!!

Tror det var nok for denne gang!! Legger ut noen bilder i dag, haaper dere liker dem.
Monica: Gratulerer med dagen som var, haaper du likte armbaandet!!
Mor og far: God tur til USA!

Klemmer fra meg

mandag 14. september 2009

Paa tide med ny oppdatering.

Etter en uke med informasjon, spraakopplaering, matlaging og kursing i tromme og dans ble vi fredag formiddag plassert hor vertsfamiliene. Jeg bor naa hos Mama Mina og hennes familie midt i Accra, i bydelen Nima. Huset er stort, med stor hage hvor Mama Mina dyrker goennsaker. Omraade huset ligger i er trygt paa dagtid, men man gaar ikke alene om natten. Man maa igjennoom et lite slumomraade for aa komme seg til hovedveien. Huset foroevrig, er et typisk afrikansk hus, grei standard og mange familie medlemmer. Jeg har en vertsmor og far og fire soesken, tre gutter og en jente.. Alle i alder 15 til 20 aar. De fleste av dem reiser til sine internatskoler etterhvert. Resten av husholdet er hushjelper. Er ikke alle i huset som er like imoetekommende, men det blir sikkert bedre etterhvert. Ellers jobber mama Mina i catering saa maten til naa har vaet veldig bra. Barnehjemmet jeg skal jobbe paa ligger i Accra sentrum, ned mot kysten. Der skal jaeg jobe sammen med to andre jenter fra Norge. Saa i dag har vi vaert paa intervju paa sosialkontoret og blitt godkjent som frivillige arbeidere paa barnehjemmt. Haaper aa begynne aa jobbe i morgen eller onsdag. Barnehjemmet er stort, saa det blir spennende aa se hva oppgavene blir og med hvilken aldersgruppe vi skal jobbe med.
Igaar tok jeg for foerste gang en ghanesisk klesvask. I balje med saape, vann og egne hender. Vet naa ikke helt hvor rent det ble men. Det var ingen enkel oppgave. Skjoenner vi er heldige som har maskiner til aa groere den jobben. Det er nesten saann at jeg savner vaskemaskinen allerede, men etter tre maaneder regner jeg med at jeg har faat skikkelig dreisen.
Saa Accra er en veldig grei by aa bo i har jeg funnet ut. Her har du tilgang paa det meste. byen har 5 millioner innbyggere uoffesielt, men er en forholdsvis liten by i areal. Saa det er trangt=) Fremkosmtmiddelet i byen er Tro tro. Dette er en van eller liten lastebil stappfull i folk, tuter konstant og kjoerer som svin. Det koster meg 50 oere hjemmefra til jobb, saa det er vedig billig. Ellers er alt av mat og drikke billig. Prutingen haaper jeg at jeg faar dreisen paa etterhvert. Denne uka blir det jobb og til helgen igjen skal jeg forhaapentligvis vaere med de to norske kollegaene mine aa reise til Cape Coast. En typisk ferie by litt lenger vest for Accra. Saa det ser jeg frem til. Oppleve litt mer en bare hovedstaden. Blir nok litt reising i helgene for aa treffe de andre frivillige.
Nei nok for denne gang, maa ikkje slide dere ud=) Saa om det er noe dere lurer paa er det bare aa spoerre =)
Klemmer

onsdag 9. september 2009

Hei alle sammen=)

Med 3 pc'er paa 65 studenter paa hotellet har jeg ikke faatt oppdatert dere for i dag. Da var jeg endelig fremme da i Accra og Ghana.. Turen startet fra Gardermoen sondag morgen. Der traff jeg to andre jenter fra Bodo som jeg reiste sammen med nedover. Turen var lang, men spennende... Masse sommefugler i magen=) Naar vi kom fram, ble vi mott paa flyplassen og kjort til hotellet vi bor paa "Pink Hostel". Her innkvarteres alle SYTO frivillige fra hele verden hver eneste uke. Saa det er mange nye ansikter og venner aa bli kjent med. Hele uken er det opplegg fra Syto sin side. Mandagen var vi paa stranden stort sett hele dagen. Bare avslapping og bli kjent. Vannet var jo selvfolgelig ikke noe aa klage paa.... Deilig!!! Tirsdagen var vi paa kontoret til Syto som ligger midt i sentrum av hovedstaden, hvor vi hadde info mote om ghanesisk kultur og tradisjon + opplaering i dans og tromme... (og trommen er allerede bestilt til avreisen=) Idag har vi hatt en rundtur i Accra, bade i buss og til fots... Vaert paa markedet og prutet litt (hater det, men maa laeres, ellers blir man rundlurt) Ellers er det mange nye ting aa bli vant til.... Lukten av Accra, som er en blanding av sott, eksos og kloakk, maten = mye stekt ris, "jollof", "fufu"= tykk grot som afrikanerne spiser med. Likner en tykk stappe, skikkelig bonnfyll som de lever paa hele dagen... Ellers er det varmt og klamt, veldig fuktig og tett og puste. Men alt blir en tilvenningssak. Ellers er ghanesere veldig braakete, mye hoy musikk og mye tuting, men er ellers ett veldig hyggelig folk. Har allerede blitt fridd til saa.... Hehe. Men naa renner tiden min ut her, og jeg maa avslutte for denne gang... Vi blir plassert i vertsfamiliene til helgen, saa haaper paa ny oppdatering over helgen... Bilder kommer ogsaa etterhvert.... Haaper dere har det bra alle sammen hjemme i Norge.. Savner dere allerede :S

Klemmer fra meg